afgrijzen en elevatie


Mijn gedachten gaan uit naar de vele slachtoffers van de aanslagen in Mumbai gisteren. Onder de gewonden bevinden zich ook drie collega's van mij. Zij zijn intussen in veiligheid gebracht en worden op dit ogenblik met een Boeing gerepatriëerd. Volgens de laatste berichten zijn zij slechts lichtgewond.

In Mumbai overnachten we doorgaans in het Oberoi Hotel. Ikzelf heb er ook al tweemaal verbleven. Dit is dus één van de twee hotels (zie foto) dat werd aangevallen, en waar op dit ogenblik nog steeds gijzelaars vastzitten.

Terrorisme is soms dichter dan je denkt. Het laatste weekend voor de aanslagen van 11 september heb ik nog aan de voet van de Twin Towers gestaan met een coffee to go, keek naar boven en dacht "wow, da's hoog...". Ik wachtte er toen op de opening van de boekenwinkel die zich onderaan het complex bevond, één van mijn (toenmalige...) lievelingsplekjes in New York.

Terroristische aanslagen vervullen de meeste mensen met afgrijzen. Jon Haidt begon zijn research-carrière met onderzoek naar dit gevoel. Hij liet mensen sprinkhanen eten, en onderzocht ook "moreel afgrijzen", door mensen een hemd te laten aantrekken "dat vroeger nog door Adolf Hitler gedragen was" - tenminste, dat werd de participanten verteld om nadien hun gevoel van afgrijzen te kunnen onderzoeken. Later in zijn leven begaf Haidt zich op het pad van de positieve psychologie. Hij nam de andere kant van afgrijzen onder de loep, elevatie. Elevatie is het gevoel dat je krijgt als je iemand een goede daad ziet doen: de krop in de keel die je kan krijgen bij verhalen van belangeloze inzet voor anderen.

Vrijdagavond 28 November wordt "De Trots van Vlaanderen" op de Vlaamse antenne gebracht. Hier worden mensen in de bloemetjes gezet die zich op een weergaloze wijze hebben ingezet voor het welzijn van de anderen. Met de nodige, euhm, trots, kan ik zeggen dat m'n vriendin Els voor deze prijs genomineerd is als psycholoog-medewerkster van de vzw ANBN, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een eetstoornis en hun omgeving.

Vanavond dus nog afgrijzen, morgen dan toch weer elevatie. Bedank hé Els!